U wilt met uw camper naar een gebied waar sneeuw ligt, zoals Oostenrijk, Duitsland of Frankrijk? Dan is de kans groot dat u voor uw camper sneeuwkettingen nodig heeft. Wij zien het steeds vaker, wintersport met de camper. Op veel plaatsen in Oostenrijk, Duitsland, Italië, Zwitserland, Noorwegen en Frankrijk zijn er speciale campingplaatsen ingericht voor wintersportliefhebbers met een camper, caravan of camperbus. De meeste campers zijn goed bestand tegen de kou op de camperplaatsen en campings op de piste zijn tegenwoordig allerlei faciliteiten om van uw wintersport een heerlijke vakantie te maken. Veel campings beschikken over droogruimte voor ski’s, wellness en speciaal ingerichte woonkamers om ’s avonds lekker te kunnen relaxen. Niet zo gek dat wij regelmatig worden gevraagd over adviezen voor sneeuwkettingen voor kampeerauto’s. Niets hoeft u dus tegen te houden om met de camper op wintersport te gaan, maar kies wel voor de juiste sneeuwkettingen. Wij geven u graag advies over het gebruik van de juiste sneeuwkettingen voor uw camper.

Sneeuwkettingen zijn verplicht, ook voor campers
In de meeste wintersportgebieden geldt een plicht voor het bij hebben van sneeuwkettingen. Dit geldt niet alleen voor bestuurders van personenwagens en vrachtwagens maar ook voor bestuurders van bestelbusjes, 4×4’s en campers. De gebieden waar het verplicht is sneeuwkettingen mee te hebben zijn herkenbaar aan een rond bord met daarop een afgebeelde sneeuwketting in een wit vlak. Het niet hebben van een sneeuwketting kan in deze gebieden voor een serieus gevaar leiden op de weg. Niet zo gek dat deze dus verplicht worden gesteld. Maar welke sneeuwketting is nou geschikt voor uw geliefde camper. Veelal biedt uw instructieboek van uw camper enige uitkomst over welk type sneeuwkettingen geschikt zijn. Probeer deze dus altijd te raadplegen en op te volgen als u op een wintersport of vakantie gaat in een gebied waar kans is op sneeuwval.

Welke sneeuwkettingen zijn geschikt voor campers
Omdat een camper in tegenstelling tot een personenwagen meer gewicht heeft te verdragen zijn de standaard sneeuwkettingen met 9mm schakels te dun. Deze kunnen het gewicht van uw camper niet verdragen. De kans is daarbij dat de ketting breekt en schade kan veroorzaken aan uw camperbus of campeervoertuig. Bovendien kan dit leiden tot een onveilige situatie. Iets wat absoluut verkomen moet worden. Het is dan ook goed dat u de moeite neemt om u hierover goed te laten inlichten.

Op Sneeuwkettingen4u bieden wij een assortiment aan sneeuwkettingen die ook geschikt zijn voor campers en camperbussen. Dit zijn sneeuwkettingen met dikkere schakels (16mm) en een meer robuste afwerking. In onze sneeuwketting zoeker bovenaan deze pagina kunt u de bandenmaat van uw camper opgeven. U krijgt dan automatisch de sneeuwkettingen te zien die een hoger gewicht kunnen verdragen zoals het gewicht van uw camper waarin u mag rijden met een normaal (dus niet vrachtwagen) rijbewijs. Voor campers met een gewicht boven de 3500 kg hebben wij geen standaard kettingen in ons assortiment.

Om er zeker van te zijn dat uw camper ruimvoldoende ruimte heeft voor het monteren van een 16 mm sneeuwkettingen dient u dit te controleren in het instructieboekje. Het zou kunnen dat bij specifieke modellen en bandenmaten er geen sneeuwkettingen mogen worden gemonteerd omdat deze schade aan uw voertuig kunnen veroorzaken door het gebrek aan zogenoemde binnenspeling. Dat is de ruimte tussen het wiel en de wielkast. Vitale onderdelen zoals uw ABS remsysteem kunnen daarbij beschadigd raken. Controleert u daarom altijd of u 16 mm sneeuwkettingen mag monteren op uw camper door zelf u instructie boekje te controleren of contact op te nemen met uw dealer.

Gebruik van sneeuwsokken op een camper
Op diverse forums lezen wij berichten over het gebruik van sneeuwsokken op een camper. Ondanks dat deze een verbeterde grip leveren in winterharde condities zijn deze niet toegestaan. U voldoet daarmee dus niet aan de gestelde eisen en regelgeving. Dat kan erg vervelend uitpakken als u hierdoor een boete krijgt of zelfs een ongeluk veroorzaakt. Wij adviseren daarom altijd het gebruik van sneeuwkettingen boven deze sokken voor om uw banden.

Welke sneeuwkettingen zijn geschikt voor mijn camper?

Wilt u weten welke sneeuwkettingen geschikt zijn voor uw camper? Maak dan gebruik van onze handige sneeuwkettingen configuratietool voor campers. Selecteer het merk van uw camper (of de basis daarvan), het bouwjaar en de bandenmaat en u ziet direct welke sneeuwkettingen u kunt toepassen voor uw mobiele verblijfplaats.