Achtergrond artikelen

Sneeuwkettingen kopen? Waar moet je op letten

Wilt u weten waar u op moet letten bij het kopen van sneeuwkettingen? Sneeuwkettingen4u geeft u tekst en uitleg. Binnen 5 minuten weet u wat de belangrijkste eigenschappen zijn van uw toekomstige sneeuwkettingen. De aanschaf kan voor sommige auto’s heel eenvoudig zijn maar voor andere auto’s ligt het allemaal iets complexer. Gelukkig zijn wij nog geen auto’s tegen gekomen waar ons assortiment aan sneeuwkettingen niet op past. Om de juiste sneeuwkettingen te vinden moeten we kijken naar de bandmaat, de binnenspeling en het gewicht van de auto. Deze drie factoren bepalen in belangrijke mate welke sneeuwkettingen u moet kopen voor uw auto. 

Wat heeft u nodig?

  • Een (warme) jas
  • Pen en papier
  • Het instructieboekje van uw auto
  • Deze website

Stap 1 : Het bepalen van de bandenmaat

Sneeuwkettingen zijn beschikbaar in verschillende afmetingen. Onze bijna 50 sneeuwkettingen zijn toepasbaar op ruim 600 unieke bandenmaten. Toch laten wij alleen de verschillende sneeuwkettingen zien, het model bepaald namelijk ook voor welk type auto het geschikt is. Per model zijn er ongeveer 8 tot 13 verschillende maten sneeuwkettingen, deze passen op meerdere bandconfiguraties. U kunt dit vaak zien op een sticker of kaartje dat op de verpakking / draagtas zit van de sneeuwkettingen. Zo kunt u ook controleren of uw oude sneeuwkettingen passen op uw auto, maar let op, de bandenmaat is niet het enige waar u op moet letten.

Hoe bepaalt u de bandenmaat? Hier heeft u dus uw jas voor nodig. Loop naar uw auto toe en kijk op de zijkant van de band en noteer uw bandenmaat. Aan de rechterkant ziet u hoe dit er uit kan zien.Aflezen bandenmaat

Het eerste getal is de breedte van uw band, het tweede getal is de hoogte van uw band en het getalletje na de R is de velgdiameter in inches. Deze drie gegeven hebben wij nodig om de juiste sneeuwkettingen te vinden. Noteer deze goed.

Let op : wanneer u nog winterbanden moet krijgen bestel dan niet sneeuwkettingen op basis van uw maat zomerbanden. Deze zijn namelijk vaak verschillend. Vraag uw dealer of garage welke winterbandenmaat u gaat ontvangen en of hij hier niet van wilt afwijken. Wanneer u invloed heeft op het kiezen van de winterbanden en u niet te dure sneeuwkettingen erop wil, kies dan voor kleinere bandenmaten.

Stap 2 : Het bepalen van de binnenspeling

De meest sneeuwkettingen worden voor een deel bevestigd achter de band van de uw auto. Deze traditionele sneeuwkettingen vereisen dat er voldoende ruimte in de wielkast aanwezig is (tot 17 mm) om de sneeuwketting te kunnen monteren en veilig te kunnen rijden zonder schade aan de auto te brengen. Deze ruimte, ook wel binnenspeling genoemd, lijkt steeds kleiner te worden bij moderne auto’s. Zeker bij grotere wiel- en velgmaten. Sinds enige tijd zijn er ook sneeuwkettingen verkrijgbaar waarbij de binnenspeling een stuk kleiner is geworden (7 mm) of helemaal niet meer nodig is. Onder deze laatste groep vallen de zogenoemde loopvlaksneeuwkettingen.

In uw instructieboekje of handleiding van uw voertuig kunt u nagaan hoeveel binnenspeling er is. Onder het hoofdstuk sneeuwkettingen wordt meestal aangegeven aan welke specificaties de sneeuwkettingen moeten voldoen en wat de maximale binnenspeling is of schakeldikte is. In sommige handleidingen wordt aangegeven dat sneeuwkettingen moeten voldoen aan de SAE Class “S”. Dit is een vereiste die vaakt wordt gebruikt bij nieuwere voertuigen die grotere bandenen velgen hebben. De specificatie geeft aan dat er maximaal 37mm (1.46 inch) aan ruimte mag worden toegevoegd op het loopvlak en maximaal 15mm (0.59 inch) aan de achterkant van het wiel (binnenspeling van 15mm).

Wielkastruimte en binnenspeling

Heeft u geen tijd of kunt u uw instructieboekje niet vinden? Of biedt deze over het gebruik van sneeuwkettingen onvoldoende duidelijkheid? Geen probleem. Met onze adviesmodule kunt u direct zien welke sneeuwkettingen kunnen worden toegepast op uw auto. Het enige dat u nodig heeft is het merk, model, bouwjaar en de bandenmaat.

De sneeuwkettingen op Sneeuwkettingen4u hebben 16 mm (bij 4×4), 12 mm, 10 mm, 9 mm, 7 mm of soms helemaal geen ruimte nodig aan de achterkant van het wiel. Dit kunt u als filter, beschikbare wielkastruimte, gebruiken in de sneeuwkettingzoeker. Voor de meeste automerken en modellen hebben wij dit ook uitgewerkt.

Mocht er in het instructieboekje staan dat er geen sneeuwkettingen geplaatst kunnen worden dan kunt u geen gebruik maken van traditionele sneeuwkettingen maar kunt u wel gebruik maken van de loopvlaksneeuwkettingen zoals de RUD Centrax en Centrax V of de sneeuwkettingen van Spikes Spider zoals de Alpine.

Stap 3 : Het gewicht van uw auto

Wanneer er meer gewicht op de sneeuwkettingen komt te staan is het belangrijk dat de schakels van de sneeuwkettingen voldoende dik en stevig zijn om dit (extra) gewicht te verdragen. Voor een zwaarder voertuig, vanaf een gewicht van 1650 kg, met vaak ook meer vermogen, heeft u dus andere sneeuwkettingen nodig dan voor een personenauto. De sneeuwkettingen voor SUVs zijn dikker (10 tot 16mm) tegenover 9mm bij personenauto’s en hebben soms een andere type schakel. Heeft u een SUV zoals een Audi Q3, Audi Q5, Audi Q7, BMW X3, X5, X6, Mercedes-Benz ML, Porsche Cayenne, Land Rover Defender, Land Rover Range Rover, Nissan Qashqai, Hyundai Tucson, Toyota RAV 4, Hyundai Santa Fe of Mitsubishi Outlander dan heeft u een echte SUV en zou u speciale sneeuwkettingen hiervoor moeten gebruiken. Sommige van de genoemde modellen hebben overigens geen binnenspeling waardoor u een loopvlak sneeuwketting nodig heeft speciaal geschikt voor SUVs (zoals de RUD Centrax V).

Heeft uw auto een gewicht tussen de 1200 – 1650 kg en geen SUV carrosserie? Kies dan als selectiefilter Light SUV.

Stap 4 : De sneeuwkettingzoeker op Sneeuwkettingen4u

De gegevens uit de eerste drie stappen kunt u gebruiken om het aanbod sneeuwkettingen te filteren op onze webshop. Aan de linkerkant (of op mobiel onder de knop filters) van de homepage van onze shop ziet u een lijst met filters staan. Gebruik deze om het aanbod sneeuwkettingen te filteren. Zodoende kunt u de juiste keuze maken. Naast de drie genoemde factoren kunt u ook nog kiezen voor een zelfspannende sneeuwketting, welke gemakkelijk te (de)monteren is en kunt u filteren op de mate van bescherming voor uw lichtmetalen velgen. Want zeg nou zelf, krassen op die mooie lichtmetalen velgen, dat wil toch eigenlijk niemand.

In 2019 hebben we naast onze sneeuwkettingzoeker ook een adviesmodule ontwikkeld in samenwerking met König. Op basis van het merk auto, model, bouwjaar en bandenmaat wordt er een overzicht getoond van sneeuwkettingen van König die passen. Handig! Maar, controleer wel altijd zelf het instructieboekje op het gebruik van sneeuwkettingen. Aan de adviezen kunnen derhalve geen rechten worden ontleend.

Voor ruim 200 populaire auto modellen hebben wij uitgezocht welke sneeuwkettingen kunnen worden toegepast geven wij een professioneel en betrouwbaar advies. Hiervoor hebben wij de instructieboekjes bekeken, adviezen van onze leveranciers samengevat en de meest gebruikte bandenmaten bij elkaar gezocht en als selectiefilters op ons aanbod neergezet. Overzichtelijk, snel, gemakkelijk en met uiterste precisie. Het assortiment is met de grootste zorg samengesteld en bestaat uit alleen de beste kwaliteit sneeuwkettingen. Ook voor de prijsbewuste wintersporter hebben wij een ruime keuze. Omdat wij begrijpen dat sneeuwkettingen niet bovenaan op uw lijstje staan in de voorbereiding van de wintersport hebben wij zeer vlotte levertijden naar Nederland en België. Bestelt u op werkdagen voor 15:00 dan heeft u voor de meeste merken uw bestelling de volgende dag in huis (wij leveren ook op zaterdag).

Wilt u meer weten of advies? U kunt ons bereiken via mail of op 0318 – 250030. Ook kunt u chatten met een van onze sneeuwkettingen experts. Ze helpen u graag aan de juiste sneeuwketting. Koop uw sneeuwkettingen dus op Sneeuwkettingen4u. Wij wensen u alvast een prettige reis.

Direct sneeuwkettingen kopen

Bekijk welke sneeuwkettingen geschikt zijn voor uw voertuig

Nu u alles weet over het kopen van sneeuwkettingen wilt u natuurlijk direct weten welke sneeuwkettingen geschikt zijn voor uw voertuig. Liefst nog zonder het raadplegen van uw instructieboekje. Dit is uiteraard geen probleem op Sneeuwkettingen4u. Samen met onze partner König hebben wij een adviesmodule gemaakt waarmee u direct kunt zien welke sneeuwkettingen geschikt zijn voor uw voertuig. Wilt u ook weten welke sneeuwkettingen passen op uw auto, SUV, bestelwagen of camper? Gebruik dan onze handige adviesmodule.