Achtergrond artikelen

Sneeuwkettingen kopen? Waar moet je op letten

Waar moet je op letten bij de aanschaf van sneeuwkettingen

In dit artikel zal ik kort uitleggen waar u op moet letten bij het kopen van sneeuwkettingen. De aanschaf van sneeuwkettingen kan voor sommige auto’s heel eenvoudig zijn maar voor andere auto’s ligt het allemaal iets complexer. Gelukkig zijn wij nog geen auto’s tegen gekomen waar ons assortiment aan sneeuwkettingen niet op past. We gaan er dus uitkomen. Om de juiste sneeuwkettingen te vinden moeten we kijken naar de bandmaat, de binnenspeling en het gewicht van de auto. Deze drie factoren bepalen in belangrijke mate welke sneeuwkettingen u moet kopen voor uw auto. 

Wat heeft u nodig?

  • Een (warme) jas
  • Pen en papier
  • Het instructieboekje van uw auto
  • Deze website

 

Stap 1 : Het bepalen van de bandenmaat

Sneeuwkettingen zijn beschikbaar in verschillende afmetingen. Achter onze 12 sneeuwkettingmodellen zitten ongeveer 1500 banden maatconfiguraties. Toch laten wij maar 12 sneeuwkettingen zien, het model bepaald namelijk ook voor welk type auto het geschikt is. Per model zijn er ongeveer 8 tot 10 verschillende maten sneeuwkettingen, deze passen op meerdere bandconfiguraties. U kunt dit vaak zien op het stickertje van de sneeuwkettingen. Zo kunt u ook controleren of uw oude sneeuwkettingen passen op uw auto, maar let op, de bandenmaat is niet het enige waar u op moet letten.

Hoe bepaald je de bandenmaat? Hier heeft u dus uw jas voor nodig. Loop naar uw auto toe en kijk op de zijkant van de band en noteer uw bandenmaat. Aan de rechterkant ziet u hoe dit er uit kan zien.Aflezen bandenmaat

Het eerste getal is de breedte van uw band, het tweede getal is de hoogte van uw band en het getalletje na de R is de velgdiameter in inches. Deze drie gegeven hebben wij nodig om de juiste sneeuwkettingen te vinden. Noteer deze goed.

Stap 2 : Het bepalen van de binnenspeling

De meest sneeuwkettingen worden voor een deel bevestigd achter de band van de uw auto. Deze traditionele sneeuwkettingen vereisen dat er voldoende ruimte in de wielkast aanwezig is (tot 16 mm) om de sneeuwketting te kunnen monteren en veilig te kunnen rijden zonder schade aan de auto te brengen. Deze ruimte, ook wel binnenspeling genoemd, lijkt steeds kleiner te worden bij moderne auto’s. Zeker bij grotere wiel en velgmaten. Sinds enige tijd zijn er dus ook sneeuwkettingen verkrijgbaar waarbij de binnenspeling een stuk kleiner is geworden (7 mm) of helemaal niet meer nodig is. Deze laatste groep worden loopvlaksneeuwkettingen genoemd.

In uw instructieboekje kunt u nagaan hoeveel binnenspeling er is. Onder het hoofdstuk sneeuwkettingen wordt meestal aangegeven aan welke specificaties de sneeuwkettingen moeten voldoen en wat de maximale binnenspeling is. De sneeuwkettingen op sneeuwkettingen4u hebben 16 mm (bij 4×4), 12 mm, 9 mm, 7 mm of helemaal geen ruimte nodig. Dit kunt u als filter gebruiken in de sneeuwkettingzoeker.

Mocht er in het instructieboekje staan dat er geen sneeuwkettingen geplaatst kunnen worden dan kunt u geen gebruik maken van traditionele sneeuwkettingen maar kunt u wel gebruik maken van de loopvlaksneeuwkettingen zoals de RUD Centrax en Centrax V of de sneeuwkettingen van Spikes Spider zoals de Alphine.

Stap 3 : Het gewicht van uw auto

Wanneer er meer gewicht op de sneeuwkettingen komt te staan is het belangrijk dat de schakels van de sneeuwkettingen voldoende dik en stevig zijn om dit (extra) gewicht te verdragen. Voor een zwaarder voertuig, met vaak ook meer vermogen, heeft u dus andere sneeuwkettingen nodig dan voor een personenauto. De sneeuwkettingen voor SUVs zijn dikker (14 tot 16mm) tegenover 9mm bij personenauto’s en hebben soms een andere type schakel. Heeft u een SUV zoals een Audi Q3, Audi Q5, Audi Q7, BMW X3, X5, X6, Mercedes-Benz ML, Porsche Cayenne, Land Rover Defender, Land Rover Range Rover, Nissan Qashqai, Hyundai Tucson, Toyota RAV 4, Hyundai Santa Fe of Mitsubishi Outlander dan heeft u een echte SUV en zou u speciale sneeuwkettingen hiervoor moeten gebruiken. Sommige van de genoemde modellen hebben overigens geen binnenspeling waardoor u een loopvlak sneeuwketting nodig heeft speciaal geschikt voor SUVs (zoals de RUD Centrax V).

Heeft uw auto een gewicht van meer dan 1200 KG en geen SUV carrosserie. Kies dan als selectiefilter Light SUV.

Stap 4 : De sneeuwkettingzoeker op Sneeuwkettingen4u

De gegevens uit de eerste drie stappen kunt u gebruiken om het aanbod sneeuwkettingen te filteren op onze webshop. Aan de linkerkant van de homepage van onze shop ziet u een lijst met filters staan. Gebruik deze om het aanbod sneeuwkettingen te filteren. Zodoende kunt u de juiste keuze maken.

Toen ik in 2014 ben begonnen met het neerzetten van de webshop Sneeuwkettingen4u had ik me voorgenomen om een andere aanpak te kiezen dan de toen aanwezige concurrentie. Ik zag een wirwar aan sneeuwkettingmodellen met weinig tot geen toelichting, iedere keer hetzelfde plaatje en dezelfde beschrijving die weinig tot niets toevoegde aan de informatiebehoefte van een shopper. Dat moest anders dacht ik. En zo heb ik dat dan ook gedaan. Het resultaat is een overzichtelijke webshop waarbij de meest relevante selectiefilters aanwezig zijn om een goede keuze te maken. Het assortiment is met de grootste zorg samengesteld en bestaat uit alleen de beste kwaliteit sneeuwkettingen. Omdat wij begrijpen dat sneeuwkettingen niet bovenaan op uw lijstje staan in de voorbereiding van de wintersport hebben wij zeer vlotte levertijden naar Nederland en België. Bestelt u op werkdagen voor 15:00 dan heeft u uw bestelling de volgende dag in huis (wij leveren ook op zaterdag).

Ik hoop dat ik met dit artikelen wat meer achtergrond heb kunnen geven waar u op moet letten bij de aanschaf van sneeuwkettingen. Wilt u meer weten of advies? U kunt ons altijd bereiken via mail of op 0318 – 250030.