Achtergrond artikelen

Traditionele sneeuwketting scoort het best

DEN HAAG (ANP) – 8 februari 2009 – Textiele sneeuwkettingen leggen het nog steeds af tegen de traditionele stalen variant. Dat blijkt uit de Sneeuwkettingentest 2009 die de ANWB hield in aanloop naar de grote wintersportuittocht.

Textiele sneeuwkettingen leggen het nog steeds af tegen de traditionele stalen variant. De textiele sneeuwkettingen zijn lastig te monteren en slijten snel, concludeert de ANWB. De organisatie testte tien kettingen op gebruiksgemak, prestaties in de sneeuw en op ijs en op slijtage. Een moderne ketting bleek in de sneeuw meer grip te bieden dan de stalen ketting, maar op het ijs juist minder. ,,De andere alternatieven van textiel legden het op alle fronten af tegen de stalen ketting of zelfs de winterband.”

Montage
De montage lijkt bij de textiele ketting makkelijk maar dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn. ,,Als de band nat is, heb je veel kracht nodig. En het van de band halen gaat lastig als de stof bevroren is.”

Volgens de ANWB is het einde van de traditionele sneeuwketting dus nog lang niet in zicht, hoewel winterbanden wel een geduchte concurrent zijn. ,,Maar bij kettingplicht moeten sneeuwkettingen gemonteerd worden.” De textiele kettingen volstaan volgens de Oostenrijkse wet niet.